[Předem zmiňuji, že objevuji Ameriku, tudíž komentáře na můj účet o
„objevování Ameriky“ jsou sice přesné, ale redundantní a zdržující.]
Sedím na letišti a čekám na svůj transfer do Colorada, dvě hodiny čekání
mám na krátké bilancování floridského výletu, prvotního šoku z Ameriky i
závanu čerstvě nabyté svobody.
Snad teprve podruhé v životě jsem neletěl s nízkonákladovou
společností, proto jsem jako vždy šel do dvanáctihodinového letu
s AirBerlin „nepřipraven“. Naštěstí jsem byl mile překvapen konfortem,
který mi tato letecká společnost, druhá největší v Německu, přinesla.
Dvakrát podávaná strava, plnohodnotné zábavní centrum nabízející aktuální
filmy, hudbu (Bob Dylan i islandští Sigur Rós!) i televizní seriály a slušná
sedadla – faktory, které mi mile zkrátily jinak nekonečné cestování na druhou
stranu Atlantiku. Výhodné sezení u uličky mi dovolilo často protáhnout nohy bez
ohledu na vedlesedícího, nudné okénko by svým neustále modrým přebalem (=oceán)
stejně nenabízelo příliš zábavy ke sledování.
A za chvíli pilot Hans (ok, ne Hans, ale určitě měl podobné germánské jméno)
ohlašoval, že se dobře vyspal a zkusí tedy přistát na Floridě, přespříliš
dlouhý přistávací manévr a zvýšené houpání letadla vysvětlil meteorologický jev
na letištní ploše. Nebyl to zrovna hurikán, ale pláštěnka byla málo, aby dostatečně
halila letištní personál před prudkými provazci deště. Připojení letadla
k letištnímu tubusu pustilo do kabiny čerstvý vzduch. Možná přesněji
vlhkost, ač jsem očekával slušnou prádelnu toto mi vyrazilo dech. Přes tubus
sálala alespoň 95% vlhkost, personál nás hnal přes nekonečné zákruty a uličky
letiště cesta se zdála nekončící. Mezinárodní letiště v Miami je po JFK v New
Yorku druhé největší v Americe co se počtu odbavených pasažérů týká,
zpracovává dokonce nejvíce letecky přepraveného nákladu v rámci celých
Spojených států [edit: letiště v Dallasu musí být ještě větší]. Jen na
termínálu D, kde operují American Airlines přepravuje cestující čtyřzastávkové
automatické minimetro (či spíše mininadzemka). Je to obdivuhodná stavby
staršího data, která se rozprostírá uvnitř samotného města. Všechny příletové
tunely vyplivnou všechny dorazivší cestovatele do obří haly s emigračními
oficíry. Fronty jsou zde nekonečné a kontroly zevrubné. „Víza nebo ESTA? Kolik
máte sebou peněz? Kde budete pobývat?“ Překvapuje mě minimum žen zaměstnaných
ve zdejších statních službách, každý druhý „řadič“ či „kabinkář“ vypadá jako
někdo s kým si nechcete zavtipkovat. Deportace a šikana je cítit ve
vzduchu. Možná to byla náhoda, ale stál přede mnou muž arabského původu i
hispánec a jejich „výslechy“ trvaly mnohem déle než ten můj. Ale to se nesmí
říkan na hlas, to by se dalo označit za tzv.
„hate crime“, spíše rozdílná doba byla způsobena dobře připravenými
dokumenty od mé sponzorské organizace AIESEC US. Fronty mě zdrží mě na tak
dlouho, že zmeškám vydávání zavazadel a svůj kufr hledám zmateně dlouhé minuty
okolo několika výdejních pásů. Když ho konečně naleznu, zjistím utržené
vysouvací madlo a těžký kufr se tak nedá tahat za sebou na kolečkách. No bezva.
Letiště je dost nepřehledně značené a tak nemůžu vůbec najít kudy k autobusům
do města. Vzdávám se, a dopřávám si odvoz svozovým vozem luxusně přímo od
terminálu. Stojí mě to nemalé množství dolarů, ale upocen z tahání kufru
jsem již přes únavu neměl na více snahy.
Vyjíždíme z letiště a jsem unešen, nebo možná spíše zastrašen. Obrovské
dálniční přivaděče. Říká se, že v Americe je všechno obrovské, ale na toto
jsem opravdu nebyl připraven. Pokud vám čerstvá víceúrovňová křižovatka u
Radotína, údajně největší ve střední Evropě, přijde jako macek, jenom v samotném Miami
se podobných oblud musí nacházet desítky. Velkolepá, nešetřící, taková je
Amerika a je opravdu nemožné se na to připravit. Vzpomínám si na zajímavou a
podnětnou přednášku jednoho anglického profesora v Gironě během jednoho
z mých „turistických“ předmětů, nešetřil slovem „sustainability“ a trvale
udržitelný rozvoj byl jeho krédem. V Americe se mu jistě protočily
zorničky.
Míříme přes most na South Beach, kde stojí většina drahých hotelů a hlavně
proslulá Ocean Drive, oceán kopírující ulice, kterou lemují menší hotýlky
v Art Deco stylu. Působí kompaktně a přesto každý vypadá trochu jinak. Byly
tak vybudovány protože tím měly působit honosněji i přes použití levnějších materiálů.
Dnes jsou tyto roztomilé budovy poctivě restaurovány, chráněny a staly se
hlavní atrakcí i penězovodem South Beach.
Ubytovávám se v proslulém International Travelers Hostel a hned se
seznamuji se svým prvním spolubydlícím - Ekvádorec Diego je typickou ukázkou
proč USA hlásí „obsazeno“. Má španělský pas, přijel na turistická víza (ESTA) a
přesto hodlá pracovat. Nemá vysoké ambice, a slíbenou pomocnou práci
v blízké restauraci za $8 na hodinu bere jako dvouměsíční zkušenost. Sympatický tlouštík rozdává
úsměvy, nešetří dobrou náladou, ale nutí mě k zamyšlení a docenění mého
legálního statusu - musí být hrozný pocit dělat v nejistotě a neustálém
strachu před deportací. Ale hispánec se v kuchyni miamské restaurace přece
jenom ztratí lépe než běloch v kanceláři. Heslo „Dude, learn to blend“ na něj
padne rozhodně více něž na mě. Další spolubydlící je mladá Švýcarka Lia,
v Miami se ocitla naocet po rozchodu s přítelem a ještě ji čeká
smutný osamělý all-included pobyt v resortu na severu Floridy. Možná ne
tak osamělý, protože to druhou noc dala dohromady s nově příchozím
Australanem Philem. Šťastný konec? Další dva spolunocležníci jsou také
z Ekvádoru, ale sotva jsem je na hostelu potkal.
Všudypřítomné klimatizace v autech i uvnitř všech budov jsou sice
příjemným osvěžením od všudypřítomného vedra, ale pro střízlivě uvažujícího
Evropana je podchlazení na teploty běžně kolem 19°C (!) spíše příležitostí
k nachlazení. Prádelna Ameriky, jak jsem začal Miami přezdívat, je
skutečně plná hispánců a ti tady tvoří hlavní většinu pracovní síly. I do sushi
baru vás láká muž snědčího odstínu, který má do asijských rysů daleko asi jako
trenér Bílek k úspěchu s naší fotbalovou reprezentací. Všude je v okolí
cítit závan Karibiku a nemusíte vůbec do čtvrti Malá Havana, abyste nasáli
atmosféru Evropanovi tak vzdálenou. Ono to dává smysl, proč zaměstnávat
bělocha, když 70 % vašich zákazníků mluví primárně španělsky (a mnohdy vůbec
ani ne aglicky).
Zbytek prvního dne jsem trávil slušně dlouhou procházkou, která pak jen
doplnila nastřádanou skrytou únavu z dlouhého letu. Dlouho jsem takto
tvrdě neusnul. Hostel nebyl ten nejlevnější, parametr podle kterého obvykle
volím, a nabízel třikrát denně stravu. Stihnul jsem jenom dvě snídaně a jednu
večeři, zbytek jsem vždy promeškal, protože kuchařky (samozřejmě hispánky)
zavíraly „krám“ načas. Snídaně byla typickou ochutnávkou Ameriky, příliš měkký
a příliš sladký toustový chléb či bageta. Na výběr k tomu nutela nebo
burákové máslo a navrch borůvkový muffin. Sladkému prostě neutečeš, nebo si
můžeš dát vločky v mléce (fuuuj).
____________________________________
Soundtrack k hispánské pohodičce: Gorillaz.
Žádné komentáře:
Okomentovat